Polikliniğimiz ve Tedavilerle İlgili

Sıkça Sorulan Sorular(S.S.S.)

Diş taşları, diş temizliğinin iyi yapılamadığı yerlerde biriken bakteri plağının, tükürük mineralleriyle birleşip sertleşmesiyle meydana gelen yapılardır. Diş taşlarının direkt olarak diş veya dişetine zararı yoktur ancak plak birikimine sebep olduğu için diş ve dişetlerini tehdit eder. Bu yüzden mutlaka temizlenmelidirler. Diş taşı temizliğinin herhangi bir zararı yoktur aksine dişeti sağlığı için kesinlikle yapılması gereken bir işlemdir.

Hamilelik dönemi 3 trimester’a ( üç aylık dönemler) ayrılır. İkinci trimester (yani 4.-6. aylık dönem) diş tedavisi için uygundur. Diğer dönemlerde yapılması gereken acil müdahaleler için mutlaka kadın-doğum doktorundan konsültasyon istenir.
Hamilelik döneminde hormonel değişiklikler bağlı olarak dişetlerinde şişme ve kanamalar (hamilelik gingivitisi) olabilir. Bu yüzden hamilelik döneminde ağız hijyenine özellikle dikkat etmek gerekir.

Diş tedavileri esnasında genellikle lokal anestezi (kısmi uyuşukluk) tercih edilir. Genel anestezi işlemi lokal anesteziye nispeten çok daha karmaşık bir işlemdir. Genel anestezi de komplikasyon riski ve uygulama maliyeti çok daha yüksektir.
Bu sebeplerden dolayı genel anestezi altında diş tedavisi ekstrem vakalarda (ileri psikiyatrik sorunları olanlarda, uyumsuz çocuklarda vs) ameliyathane ortamında uygulanabilmektedir.

İmplant ameliyatı esnasında lokal anestezi uygulaması yapıldığı için hasta ağrı hissetmez. Ancak ameliyat sonrasında ortalama 1-2 gün ağrı kesicilerle idare edilebilecek boyutta ağrı olabilmektedir. Ameliyat esnasında çene kemiği üzerinde işlem yapıldığı için ameliyatın yapıldığı bölgede birkaç gün boyunca şişlik olabilir.

Yirmi yaş dişleri genellikle dişin çene kemiği üzerinde kendisine yeterli yeri bulamaması sonucunda yanlış pozisyonda sürmesinden ya da hiç süremeyip gömülü kalmasından dolayı çekilir. Bazı durumlarda ise diş kısmen sürer, yer darlığı sebebiyle sıkışır ve daha fazla süremez. Bu durumda da dişin çekimi gerekir. Aksi takdirde dişin etrafında lokal enfeksiyon odakları oluşarak şiddetli ağrı ve ağız açamama gibi şikayetlere neden olur. Herhangi bir problem yaratmayan, pozisyonu düzgün yirmi yaş dişlerinin çekimi gerekli değildir.

Diş beyazlatma işlemi hemen hemen herkese uygulanabilir ama tedavinin etkili olmayacağı bazı durumlar vardır. Bunu diş hekiminizin yapacağı ağız içi kontrolü belirleyecektir. Herhangi bir problem yoksa ve dişlerinizin rengi dışında yapısından memnunsanız diş beyazlatma sizin için ideal bir tedavi olabilir.

Sıkça Sorulan Sorulan (S.S.S.)